Blue Flower

diabet-obezitate

Efectul asupra comorbidităţilor este impresionant şi reprezintă, cel mai mare beneficiu pentru persoanele în cauză, mult mai important decât alte aspecte, cum sunt numărul de kg sau efectul estetic.

Pacienţii cu diabet zaharat de tip II reduc semnificativ dozele de medicamente necesare sau chiar nu au mai avut nevoie de ele. În prezent gastrectomia longitudinală este recunoscută ca metodă de tratament al diabetului zaharat de tip II în toată lumea. (Vezi articolulBariatric Surgical and Procedural Interventions in the Treatment of Obese Patients with Type 2 Diabetes A position statement from the International Diabetes Federation Taskforce on Epidemiology and Prevention2013)

În lista comorbidităţilor care sunt influenţate pozitiv şi semnificativ de chirurgia bariatrică trebuiesc menţionate următoarele grupe de afecţiuni:

         - Boli cardiace şi hipertensiunea arterială

         - Boli ale aparatului respirator: apneea în somn (oprirea respiraţiei în timpul somnului, aspect nesesizat de cel în chestiune), sforăitul (care dispare odată cu pierderea excesului ponderal), sdr. Pickwick (somnolenţa în timpul zilei, mergând până la adormirea în cursul activităţilor diurne)(Citeşte articolul).

         - Tulburările menstruale, infertilitatea şi sterilitatea. Există o relaţie bine cunoscută între aceste afecţiuni şi numărul de kilograme în exces, după cum se cunoaşte că revenirea la o greutate normală sau cât mai aproape de normal poate rezolva aceste probleme. Femeile tinere obeze, după procedurile de chirurgie bariatrică şi scădere ponderală pot avea copii. Este desigur necesar ca viitoarea mamă să facă vizite regulate la medicul ginecolog, să-l informeze despre condiţia ei particulară, să-şi facă o serie de analize, adică să aibă o sarcină supravegheată.

         - Durerile de spate (lombalgiile) sau de genunchi se ameliorează sau dispar, fiind evident legate de numărul de kilograme în plus.

         - Incontinenţa urinară la femei cunoaşte de asemenea ameliorări semnificative sau vindecări.

Aceste rezultate nu se datorează în exclusivitate actului chirurgical.

Un rol crucial îl are pacientul însuşi, felul în care se comportă postoperator, disponibilitatea sa către exerciţiu fizic, felul în care reuşeşte să-şi modifice comportamentul alimentar.

Sprijinul familiei atât psihologic cât şi material este absolut obligatoriu!

Mai jos sunt prezentate câteva referinţe ale pacienţilor care au beneficiat de asistenţă în cadrul grupului de chirurgie bariatrică din IAŞI:

- balon intragastric - interviu pacient:

{youtube}pnXPYHmZ4U0{/youtube}

 

- interviu cu pacienţii supuşi procedurii gastric sleeve în timpul şedinţei grupului de sprijin din cabinetul psihologic:

{youtube}pcNUq2m9hwQ{/youtube}

Pacienta G.S. 39 ani, 120 kg,  1.74 m, IMC 39,64

Comorbidităţi:
1. diabet zaharat tip II
2. apnee în somn tip obstructiv formă medie
3. hipertrigliceridemie moderată
4. insuficienţă cardiacă cronică clasa II NYHA
5. ischemie miocardică silenţioasă
6. steatohepatita non–alcoolică
7. epilepsie
A fost operată pe 24.09.2012 practicându-se gastreactomia longitudinală.Evoluţia a fost favorabilă cu ameliorarea tuturor parametrilor. La un an postoperator G= 87 kg IMC =28,74 

Pacienta gastrectomie longitudinala  Pacienta operata - gastric sleeve 
sept. 2012 - G=120 kg,  IMC=39,64  sept. 2013 - G=87 kg, IMC=28,74

 

 

Pacientul B.I. 40 ani 120 kg 1,78 m IMC 37,87

Comorbidităţi:
1. diabet zaharat tip II insulino necesitant
2. apnee în somn formă severă
3. hipertensiune arterială esenţială st. II
A fost operat pe 29 august 2012. La un an şi 2 luni parametrii biologici sunt normali, greutatea se menţine la 80 kg şi IMC =25,5.

 Pacient operat chirurgie bariatrica  Pacient operat pentru obezitate
 august 2012 - G=120 kg,  IMC=37,87  oct. 2013 - G=80 kg,  IMC=25,5

 

Pacienta V.R. 39 ani, 140 kg, 1,61 m, IMC =54,01

Comorbidităţi:
1. apnee în somn formă severă
2. diabet zaharat insulinonecesitant
3. hipertensiune arterială esenţială st. II
4. cardiomiopatie dilatativă
5. tulburare anxios-depresivă
A fost operată pe 23 noiembrie 2012 practicându-se gastrectomie longitudinală (gastric sleeve) evoluţia fiind favorabilă cu dispariţia tuturor comorbidităţilor. La 11 luni pacienta are 90 kg şi un IMC =34,72.

 

Pacienta operata gastric sleeve  Pacienta operata gastrectomie longitudinala 
   

Pacientul B.F. 39 ani 198 kg  inaltime 185 cm  IMC 64 a fost operat pe 20 01 2013 (gastric sleeve)

In prezent ( la un an de la operatie ) are 125 kg IMC 36,52 Apierdut 73 kg  (65% DIN EXCESUL PONDERAL)